Jaja

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
RADY ZWIĄZANE Z PRZYGOTOWYWANIEM POTRAW Z JAJ - umyte jajko rozbija się zawsze nad spodeczkiem i dopiero potem, po upewnieniu się, że jest świeże, dodaje się je do potrawy. - aby sprawdzić, czy jajo jest świeże, należy zanurzyć je w wodzie. Jeżeli leży na dnie naczynia - jest świeże, gdy unosi się jednym końcem do góry, ale jest jeszcze zanurzone w wodzie - było przetrzymywane przez kilka tygodni. Im wyżej unosi się w górę, tym bardziej wątpliwa jest jego świeżość, gdy wynurza się, bodaj częściowo - nie nadaje się do spożycia. - jaja zachowują świeżość do 30 dni pod warunkiem, że będą przechowywane w temperaturze poniżej 5 stopni C. - wyjęte z lodówki zimne jaja szybko pękają w czasie gotowania. Aby do tego nie dopuścić, każde jajko nakłuwa się z szerszego końca szpilką, wkłada do zimnej wody i powoli podgrzewa. - z pękniętego jaja nie wypłynie w trakcie gotowania białko, jeśli wlejemy do wody łyżkę octu. - dodatek soli do wody zapobiega pękaniu skorupek jaja w czasie gotowania. - jaja mające brązowe skorupki są mocniejsze od tych w białych skorupkach. - aby łatwiej obrać ze skorupki jaja ugotowane na twardo, najlepiej jest wykonać tę czynność pod strumieniem zimnej wody. Można też podczas gotowania wsypać trochę soli. - jajecznica będzie pulchniejsza, gdy dodamy do niej łyżkę mleka. Podobnie smak jajecznicy będzie lepszy, jeśli do rozmieszanych jaj przed wlaniem na patelnię dodamy łyżkę oliwy. - aby uzyskać puszystą, trwałą pianę, należy dokładnie oddzielić białko od żółtka. Dobrze jest schłodzić białko, a bezpośrednio przed ubijaniem dodać odrobinę soli, zimnej wody lub octu. Należy również pamiętać o wysuszeniu naczyń potrzebnych do ubijania. - podczas ubijania piany białka ubija się do momentu uzyskania sztywnej piany. Zbyt długie ubijanie powoduje podpływanie piany płynem. - piany nie można przechowywać, gdyż po pewnym czasie opada i wydziela płyn. - pianę można utrwalić, dodając pod koniec ubijania cukier lub zaparzając ją. Dodatek syropu lub żelatyny również ją doskonale utrwali.

Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ta porada nie została jeszcze skomentowana.
Aby dodać komentarz musisz się zalogować! Jeśli nie masz jeszcze konta, załóż je teraz. wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher