Jaki ryż do czego?

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
RYŻ NATURALNY: Zawiera w sobie witaminy i substancje mineralne, a brązowa skórka nadaje mu wyrazisty, specyficzny smak i aromat. Ceniony jest przede wszystkim przez konsumentów zdrowej żywności, prócz tego chętnie stosuje się go w ramach różnych diet, np. odchudzających, obniżających ciśnienie itp. Ugotowanie go wymaga znacznie więcej czasu. W zależności od gatunku - do 45 minut. RYŻ PARABOLICZNY Jest bardzo delikatny i nie skleja się. Prócz tego zawiera część witamin i związków mineralnych. Doskonale pasuje do białych mięs. RYŻ OKRĄGŁY: Po ugotowaniu staje się bardzo biały. Stosowany jest najczęściej do wszelkiego typu zapiekanek typu risotto, do takich potraw jak ryż na mleku oraz do farszów. RYŻ DZIKI: Najdroższy gatunek ryżu, żmudnie zbierany w rzekach. Jest prawie czarny i ma pikantny, orzechowy aromat. Doskonale nadaje się do ryb i skorupiaków. W handlu najczęściej spotykamy ryż łuszczony. W celu uzyskania ziaren o białym kolorze pozbawiono go srebrnej łupinki, skórki wewnętrznej, zawierającej wszelkie witaminy i związki mineralne. Wprawdzie biały ryż ma prawie nieograniczoną przydatność do spożycia, ma jednak mało własnego charakterystycznego smaku i prawie żadnych substancji odżywczych.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher