Jaki tłuszcz do czego?

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Masło: do doprawiania wszelkiego rodzaju potraw. Nie stosujemy masła w zbyt wysokich temperaturach, ponieważ zawarte w nim cząsteczki białka palą się już przy 90 st. C. Smalec maślany: nadaje się dobrze do do wysokich temperatur /szynka po palatyńsku, potrawy mączne itp./. Margaryny półtłuste: nadają się wyłącznie do smarowania pieczywa. Oleje tłoczone na zimno: są to oleje o wysokiej jakości, zawierające wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosujemy do doprawiania sałatek, ale nie do gotowania czy smażenia. Margaryny pełnotłuste: używamy tak jak masła. Tego typu margaryny składają się w 80 proc. z tłuszczu /przede wszystkim z olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego/. Olej: wysokiej jakości oleje utwardzane lub częściowo utwardzane stosuje się do smażenia i frytkowania. Dają się podgrzewać do 190 st. C, nie paląc się przy tym. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: tym mianem zwykło określać się tłuszcze pozyskiwane ze zwierząt rzeźnych /smalec wieprzowy, gęsi itp./. Nadają się do pieczenia i duszenia w wysokich temperaturach. Tłuszcz z nerek: stosuje się przede wszystkim do doprawiania i rozluźniania farszów. Niewielką ilość dodajemy do mięsa i razem z nim przekręcamy przez maszynkę.

Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ta porada nie została jeszcze skomentowana.
Aby dodać komentarz musisz się zalogować! Jeśli nie masz jeszcze konta, załóż je teraz. wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher