Lody

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Najlepsze lody powstaną, gdy dodamy do mleka śmietany. Tłuszcz zawarty w śmietanie zapobiegnie wytrącaniu się kryształków zamarzniętej wody. Takie lody będą puszyste i gładkie. Mleko nie może być kwaśne! Jeżeli używamy mleka sproszkowanego, 10 dag proszku rozprowadzamy w 100 ml przegotowanej wody. Jaja z cukrem ucieramy bardzo dokładnie. Masa musi być naprawdę puszysta, bo w przeciwnym razie lody będą twarde. Podczas dodawania mleka, cały czas mieszamy masę. Naczynie możemy postawić na parze /w drugim naczyniu, w którym gotuje się woda/. Jeżeli mimo naszych wysiłków powstaną grudki, ciepłą masę przecedzamy przez sito. Najszybciej lody zamarzną w naczyniach plastykowych i metalowych. Naczynia należy schłodzić. Pojemniki napełniamy do wysokości dwóch trzecich i szczelnie przykrywamy /lody wchłaniają wszystkie zapachy/. Masy nie wkładajmy od razu do zamrażalnika, bo lody "opadną". Musimy ją najpierw ochłodzić /dwie godziny w temperaturze pokojowej/. Podczas zamrażania zajrzyjmy do lodówki. Gdy twardnieją boki, a środek pozostaje miękki - trzeba masę wymieszać. Dobre lody nie mogą być wodniste, zbyt szybko się roztapiać, ale też nie powinny być "twarde" i mieć grudek. Lody to zamrożona mieszanina mleka, jajek i cukru. O smaku i aromacie lodów decydują dodatki.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher