Porady - kawa i herbata

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Kawę naturalną należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, najlepiej w szklanym słoiku. Jeżeli mamy młynek do mielenia kawy, mielemy tylko tyle, ile nam potrzeba do jednorazowego użycia. - Czarna kawa będzie aromatyczniejsza, jeżeli przed zaparzeniem wstawimy zamkniętą puszkę na parę minut do ogrzanego piekarnika. - Kawy zbożowej nie należy przechowywać w napoczętym, papierowym opakowaniu, lecz przesypać do słoika lub blaszanej puszki. W ten sposób przechowywana kawa zachowa aromat. - Do kawy, herbaty można dodać szczyptę soli w celu wydobycia aromatu i podniesienia smaku. - Kawa palona ze względu na higroskopijność i proces starzenia nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Zalecany okres przechowywania dla kawy palonej ziarnistej wynosi nie dłużej niż 30 dni od daty palenia i 20 dni dla zmielonej kawy palonej. - Kawę należy przechowywać w temperaturze od 0 do 22 st. C, przy czym pomieszczenie powinno być suche, przewiewne i wolne od obcych zatachów. - Zwietrzałą kawę ziarnistą można odświeżyć, zalewając ją w rondelku na 10 min świeżą zimną wodą. Odcedzić ją na sicie, osuszyć i rzucić na gorącą patelnię /idealnie czystą/ i leciutko posypaną cukrem pudrem. Potrząsnąć patelnią kilka razy. Kawę zaraz zmielić i zaparzyć. Taka kawa nie nadaje się już do przechowywania. - Herbatę należy przechowywać w miejscach suchych, chłodnych, wolnych od zapachów. - Wysuszone i podsmażone na patelni obierki z jabłek dają aromatyczny odwar zastępując herbatę.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher