Porady - napoje

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
- Do napojów owocowych może być dodany np. plasterek pomarańczy lub kawałek lodu. - Kompoty należy gotować w niskich rondlach o dużej średnicy. - W dobrze przygotowanym kompocie owoce są miękkie, ale nie rozgotowane, zachowują swój kształt. - Kompot nabierze wspaniałego smaku, gdy dodamy do niego skórkę pomarańczową oraz pół szklanki wina. - Kompoty do stołu podaje się zimne. - Kompot z mrożonych owoców wykonujemy w ten sposób, że po opłukaniu bez rozmrażania wrzucamy owoce do gotującego się syropu. - Najodpowiedniejszą przyprawą do kompotów z gruszek jest wanilia, do kompotów z wiśni i jagód nie stosuje się przypraw. Kompoty ze śliwek można przyprawić goździkami albo cynamonem. Do jabłek najczęściej dodaje się skórkę cytrynową lub pomarańczową, ewentualnie cynamon i goździki. - Czas gotowania kompotów zależy od struktury owoców. Owoce miękkie, jak: poziomki, truskawki, nie wymagają gotowania - zalewamy je jedynie wrzącą, osłodzoną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Czereśnie, wiśnie, śliwki, porzeczki, agrest, miękkie jabłka gotuje się do momentu zawrzenia wody. - Gruszki, niektóre gatunki jabłek wymagają dłuższego gotowania we wrzącym roztworze, dopiero wtedy miękną. Sporządzając kompoty wieloowocowe, należy najpierw podgotować owoce twarde, a następnie dodawać te, które nie wymagają gotowania. - Do produkcji wina w domowych warunkach potrzebna jest kultura drożdżowa. Jeśli nie można jej kupić, wówczas do wysterylizowanego przez gotowanie moszczu należy dodać rodzynków, na których powierzchni również znajdują się drożdże winne. - Korki do zamykania butelek z winem przed użyciem płucze się zimną wodą na sitku, a następnie parzy, aby stały się bardziej miękkie i weszły do butelki. - Jeden litr karmelu uzyskuje się,biorąc kilogram cukru, 0,4 litra wody. Chcąc otrzymać karmel rzadszy, należy wziąć odpowiednio więcej wody. - Należy pamiętać, że kilogram cukru rozpuszczamy w litrze wody daje razem 1,6 l syropu.

Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ta porada nie została jeszcze skomentowana.
Aby dodać komentarz musisz się zalogować! Jeśli nie masz jeszcze konta, załóż je teraz. wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher