Porady - potrawy bezmięsne

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
- Omlet nie na każdej patelni się udaje. Patelnia musi być masywna, najlepiej żelazna lub z grubej blachy aluminiowej, by nagrzawszy się długo "trzymała" gorąco. Przed robieniem omletu trzeba ją silnie rozgrzać, uprzednio potrzeć kawałeczkiem słoniny. - Do smażenia omletów najlepiej nadaje się patelnia średniej wielkości o średnicy ok. 24 cm. - Nadzienie do omletu należy przygotować wcześniej, gdyż omlet podaje się natychmiast po usmażeniu. - Omlety biszkoptowe przyrządza się z żółtek utartych z cukrem, do których dodaje się mąkę i pianę z białek. - Dodatek niewielkiej ilości wody podczas przyrządzania lanych klusek powoduje, że otrzymuje się kluski bardzo pulchne, mniej twarde i łatwiej strawne. - Pierogi i uszka po uformowaniu nie powinny długo czekać na gotowanie, ponieważ ciasto obsycha i podczas gotowania pęka. - Pierogi z owocami podaje się najczęściej na zimno, wtedy po ugotowaniu należy oprószyć je cukrem pudrem, który zabezpiecza je przed zlepianiem. - Jeżeli nadzienie pierogów, pasztet lub sznycle są rzadkie, można je trochę zagęścić, dodając trochę tartej bułki. - Owoce użyte do nadziewania pierogów trzeba drylować. - Aby naleśniki nie przypalały się, należy gorącą patelnię posypać solą. - Pierwszy naleśnik z reguły się nie udaje, zwłaszcza gdy patelni długo się nie używało. - Doskonałe racuchy przyrządza się z dodatkiem drożdży. - Naleśnik z nadzieniem przed podaniem obsmaża się. Podaje się je na gorąco. - Ziemniaki doskonale smakują posypane posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. - Ziemniaki ugotowane w łupinach obiera się lepiej, jeżeli od razu po wyjęciu z naczynia poleje się je zimną wodą.

Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ta porada nie została jeszcze skomentowana.
Aby dodać komentarz musisz się zalogować! Jeśli nie masz jeszcze konta, załóż je teraz. wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher