Porady - potrawy z ryb

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
- Jeżeli do bulionu, w którym gotuje się ryba, wlejemy trochę zimnej wody, straci ona nieprzyjemny zapach i będzie smaczniejsza. - Ryba jest ugotowana,gdy lekko oddzielają się płetwy. - Gotując rybę o szczególnie silnym zapachu /dorsz, flądra, makrela, sum, szczupak/, należy w celu jego zneutralizowania dodać do wywaru pół szklanki soku z kiszonych ogórków /na litr/. - Aby usunąć ostry, swoisty zapach flądry, należy - oczyszczając ją usunąć skórę z ciemnej strony ryby. - Karpie, liny, karasie i bolenie zyskują na smaku, jeżeli tuż przed wędzeniem natrzemy je cytryną /może być sok z cytryny/. - Ryba skropiona cytryną po usmażeniu to danie smaczniejsze i lżej strawne. - Podczas gotowania kawałków ryb należy naciąć na nich skórę, gdyż ta, kurcząc się, powoduje zniekształcenie porcji. - Dla poprawienia smaku mięsa ryb gotowanych, dodaje się w trakcie gotowania włoszczyznę z przewagą selera, pietruszki i cebuli. - Aby ryba zachowała jędrność po ugotowaniu, należy wrzucić ją do gotującej się osolonej wody z dodatkiem 2 łyżeczek octu lub łyżki koncentratu pomidorowego. - Aby ryba ładnie przyrumieniła się, przed smażeniem trzeba ją osuszyć ściereczką. - Rybę pieczoną na rożnie dobrze jest owinąć kilkoma warstwami zmoczonego białego papieru, co zabezpiecza mięso przed wysychaniem. - Subtelnego smaku dodaje rybom /brzana certa, pstrąg/ gotowanie ich na jasnym piwie. - Smażona ryba będzie smaczniejsza, jeśli wcześniej namoczymy ją w mleku i obtoczymy w mące. - Ryba gotowana nie zżółknie, jeśli do wywaru doda się sporo pietruszki i cebuli. - Fusy z herbaty zagotowane i wylane na patelnię, na której smażyła się ryba, usuną jej przykrą woń.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher