Porady - przyprawy

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Dobre ziele angielskie ma owoce jednakowej wielkości, jasnej barwy oraz silny aromat. Majranek i czosnek można zawsze zastosować, gdy mięso nie ma najlepszego zapachu /np. świeże, ale leżało obok nieświeżego, lub kurczak hodowany był ma mączce rybnej i przypomina ją w zapachu/. Aby papryka nie straciła swoich właściwości odżywczych, nie należy jej dodawać do wrzących potraw, bowiem gotowana na tłuszczu traci tylko smak i kolor, ale w dodatku gorzknieje. Jeśli jakaś potrawa jest określona przymiotnikiem "diabelska" - to na pewno dodaje się do niej przyprawy chili. Pieprz czarny w ziarenkach dodaje się niekiedy do gotowania; przed podaniem potrawy trzeba jednak ziarenka koniecznie wyjąć! Kilka ziarenek można zawinąć w gazę i związać nitką - unika się wtedy gonitwy za nimi po całym garnku. Wszystkie aromaty do ciast powinny być przechowywane z dala od artykułów o silnych specyficznych zapachach, a także z dala od artykułów pochłaniających obce zapachy. Sól nie zwilgotnieje i nie stwardnieje, jeżeli do solniczki wrzucimy parę ziaren ryżu. Rodzynki przed dodaniem do ciasta należy zalać gorącą wodą i pozostawić w niej przez około 5 min. Zioła pachnące i kwiaty można przechowywać przez 2 lata, nie pachnące przez 3. Korzenie tracą swoje walory po 5 latach, owoce można przechowywać do 3 lat, a kminek jest jeszcze dobry nawet po 10 latach. Zioła zbieramy, suszymy i przechowujemy każde osobno, w odzielnym i szczelnym opakowaniu. Im dane zioło mocnej pachnie, tym szczelniejszego wymaga opakowania. Przechowuje się je z dala od innych zapachów, gdyż dobrze wysuszone zioła szybko chłoną obce zapachy.

Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ta porada nie została jeszcze skomentowana.
Aby dodać komentarz musisz się zalogować! Jeśli nie masz jeszcze konta, załóż je teraz. wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher