Porady - warzywa do sałatek

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
1. Ziemniaki przeznaczone na sałatkę powinny być mniej więcej tej samej wielkości i jednego gatunku. Myje się je szczoteczką pod bieżącą wodą, układa w garnku, zalewa wrzątkiem i gotuje w łupinach pod przykryciem, po czym odlewa. Gdy ostygną zdejmuje się z nich skórkę. 2. Ugotowaną do miękkości fasolę osącza się dopiero, gdy przestygnie w wodzie, w której się gotowała /wyjęta z wrzątku szybko obsycha/. 3. Wszystkie warzywa dokładnie osączone, ostudzone, a jeszcze lepiej oziębione w lodówce przez kilkanaście minut, kroi się w drobną kostkę. 4. Cebula dodawana do sałatki pozostaje chrupiąca, a straci ostrość, jeśli po pokrojeniu przełoży się ją na sito i posypie odrobiną cukru. Wyrazistą woń tego marzywa można złagodzić przelewając na sicie pokrojoną cebulę wrzątkiem. 5. Ogórki kiszone obiera się cienko, kroi w kostkę, a następnie osącza z wyciekającego soku. 6. Jabłka po pokrojeniu szybko ciemnieją. Aby tego uniknąć, trzeba je po rozdrobnieniu wymieszać z pokrojonym wcześniej ogórkiem kiszonym lub z majonezem. 7. Przygotowane warzywa do sałatek miesza się widelcem, dodaje majonez lub śmietanę, przyprawy, ponownie miesza, doprawia i wstawia do lodówki na kilka godzin, by sałatka nabrała właściwego smaku. 8. Oskrobaną marchew, pietruszkę oraz obrany seler myje się pod bieżącą wodą, ciasno układa w garnku i zalewa osoloną, wrzącą wodą. Przykryty garnek stawia się na dość silnym ogniu i gatuje jarzyny do chwili, aż będą dostatecznie miękkie, ale jeszcze jędrne. Specjalnej uwagi wymaga seler, który miękknie bardzo szybko.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher