Przechowywanie tłuszczów

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
- Aby masło nie jełczało, można je przetopić na małym ogniu, zbierając tworzącą się piankę tak długo, aż będzie przejrzyste jak oliwa. - Świeżą, dobrze osoloną słoninę można przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu. Przed stopieniem trzeba sól zeskrobać. - Smalec bez skwarek można przechowywać w kamionkowym lub porcelitowym garnku w chłodnym miejscu. - Smalec ze skwarkami i różnymi smakowitymi dodatkami /cebula, jabłko/ można przechowywać tylko kilkanaście dni. - Okres przechowywania smalcu w temperaturze od 2 do 10 st. C wynosi miesiąc, a gdy temperatura przekracza 10 st. C - 14 dni. - Dodatek drobno pokrajanego czosnku i zielonej pietruszki znacznie podnosi smak i wartość odżywczą masła. - Najzdrowszymi tłuszczami do smażenia są: olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany i arachidowy. - Oleje dają się ogrzewać do stosunkowo wysokiej temperatury i nie następuje ich rozkład. - Odrobina soli wsypana do butelki zapobiega jełczeniu oleju lub oliwy. - Jeżeli chcemy, aby oliwa pozostała czysta do końca smażenia, musimy wrzucić do niej parę obierzyn z ziemniaka /umytych i osuszonych/. - Masło rozkłada się w temperaturze 130 st. C i dlatego nie jest odpowiednim surowcem do smażenia. Masło spożywane powinno być na surowo wtedy nie traci wartości odżywczych. - Łój wołowy z osobników młodych jest biały, z dorosłych - żółty do czerwonego. Powierzchnia łoju powinna być sucha, błyszcząca lub lekko matowa. - Tłuszcze roślinne należy przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 15 st. C i chronić je przed światłem. - Margarynę należy przechowywać w miejscach zaciemnionych, w temperaturze od 4 do 10 st. C. - Podczas smażenia w małej ilości tłuszczu należy pilnować, by temperatura smażenia była przez cały czas stała. - Z tłuszczów zwierzęcych najlepiej do smażenia nadaje się smalec i łój, z tłuszczów roślinnych - oleje. - Zbyt silnie rozgrzany tłuszcz podczas smażenia rozkłada się, wydzielając substancje szkodliwe dla zdrowia.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher