Ryż - jak ugotować, żeby był sypki

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Wszystko zalezy od tego, jaki masz ryz. Jezeli bialy, dlugi, i nie polamany, to dobrze. Jezeli polamany i wyglada, jakby byl przyproszony maka, stad twoje problemy. Nalezy najpierw go dokladnie umyc pod bierzaca woda, w sitku, przebierajac palcami, aby usunac cala make z powierzchni. Nastepnie przygotowac sredni garnek (emaliowany najlepiej), z ciasno pasujaca pokrywka. Odmierzyc 1 i1/2 miarki (np. szklanka i pol) suchego ryzu, umyc i odsaczyc na sicie, nastepnie odmierzyc 2 takie same miarki wody. Mierzyc bardzo dokladnie. Umiescic ryz w garnku, zalac woda, przykryc, doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien na jak najmniejszy, dusic pod przykryciem 20 minut, zgasic ogien, zostawic pod przykryciem na 20 minut. Nie odkrywac garnka az do czasu serwowania. Jezeli ci wyjdzie za mokry lub za suchy, nastepnym razem dodaj o jedna lyzke wody mniej lub wiecej. Jezeli ci sie ryz przykleil do dna, ale ogolnie jest sypki, zalej garnek woda i wyszoruj po paru godzinach, latwo odejdzie. Generalnie biorac, naucz sie gotowac jeden rodzaj ryzu i potem zawsze kupuj ten sam gatunek, bo kazdy ryz gotuje sie troche inaczej. Albo kup specjalny elektryczny garnek do ryzu w chinskim sklepie i nigdy nie bedziesz mial problemow.

Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher