|
Warto wiedzieć
POJEMNIKI TRACĄ PRZYKRY ZAPACH, GDY...
- Nieprzyjemne zapachy ze szklanych pojemników można usunąć, gdy napełnimy naczynie wodą, wrzucimy do środka tabletkę węgla i odstawimy pojemnik z tą mieszanką na kilka dni. Potem wystarczy naczynie dokładnie opłukać.
CEBULA DŁUŻEJ ŚWIEŻY, GDY...
- Żeby cebula przez dłuższy czas była świeża i nie wypuszczała zielonych pędów, wystarczy maleńkie jeszcze kiełki potrzymać chwilę nad płomieniem /np. świecy/.
ZIMNO UTWARDZA SER, GDY...
- Biały ser twarogowy łatwiej się uciera /to niezbędne np. przy przygotowaniu sernika lub past serowych/, jeżeli dokładnie owinie się w pergamin i na 30 minut włoży do zamrażalnika.
CUKIER PUDER Z CUKRU KRYSZTAŁU, GDY...
- Kiedy zabraknie w domu cukru pudru, można go błyskawicznie przygotować domowym sposobem. Wystarczy rozsypać na stolnicy trochę zwykłego cukru i przeciągnąć po nim kilka razy wałkiem do ciasta. Kryształki cukru zostaną rozdrobnione na pył.
KIEŁBASKI NIE PĘKAJĄ, GDY...
- Kiełbaski nie będą pękały podczas smażenia na patelni, jeżeli wcześniej zanurzymy je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie, a potem obtoczymy w mące.
SÓL UTRZYMUJE CIEPŁO W TERMOFORZE, GDY...
- Żeby nalana do termofora podgrzana woda nie traciła zbyt szybko ciepła należy do wrzątku wsypać łyżkę soli kuchennej.
RESZTKI ŚWIEC DO PASTY DO PODŁOGI,GDY..
- Resztki świec można rozpuścić w wodnej kąpieli i dokładnie wymieszać z pastą. Uzyskana w ten sposób mikstura może służyć do przecierania podłogi.
|
|
Zaloguj się
Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce, a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
|
|