Wędzenie kury w woku

Aktualna ocena: 0
autor: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Jezeli masz wok z pokrywa, to mozesz w nim uwedzic kure, nawet w mieszkaniu, i sie nie zasmierdzi. Nalezy najpierw polaczyc pasy aluminiowej folii i nia pokrywke od wewnatrz wylozyc, z duzymi marginesami. Nastepnie sam wok tez tak wylozyc. Na dnie ustawic 4 patyczki na krzyz (albo maly krazek z dziurami). Na dno wsypac garsc surowego ryzu, lyzke wiorkow herbacianych, lyzeczke cukru. Jednego wiekszego kurczaka albo dwa malutkie, nasmarowac olejem sezamowym i ulozyc na tych skrzyzowanych patyczkach. Przykryc pokrywa, marginesy z folii zawinac ciasno, aby nie przepuszczaly. Nakluc igla w 2 miejscach, aby troszke dymu moglo uciekac, otworzyc okno. Ustawic wok na kuchence i na malym ogniu wedzic przez conajmniej godzine. Potem otworzyc pokrywe, najlepiej na balkonie, aby dym ulecial, wyjac kure i "dokonczyc" ja w piecyku, jezeli mieso jest surowe. Podawac z ryzem i warzywami. Tak mozna tez wedzic rybe, jezeli sie ma krazek z drobnej siatki na dno woka. Do mieszanki wedzeniowej mozna dodac ususzone skorki pomaranczowe lub cytrynowe, suszone jablka, igly i jagody jalowca, nawet suszone kawalki imbiru.

Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ta porada nie została jeszcze skomentowana.
Aby dodać komentarz musisz się zalogować! Jeśli nie masz jeszcze konta, załóż je teraz. wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher