|
Wino białe wytrawne
Biale wino podaje sie w kubelku z lodem wiec jak wskazuje na to fizyka powinno miec okolo 0-2C; czerwone w temperaturze piwnicy (15-17C); jesli jest chlodniejsze to podgrzac w cielplej wodzie (ja osobiscie lubie cieplejsze (pokojowa))
szklo:
* pierwsza regula: cienkie i przezroczyste, zeby bylo widac kolor;
* druga regula: ma wspomagac wrazenia
* generalnie podawac w duzych kieliszkach bo lepiej doswiadcza sie bukiet
* zwyczaje kaza dawac tulipanowe kieliszki do czerwonego, wysokie (champagne b. wysokie) do bialego;
* roznice ksztaltu dla bordeaux i bourgogne sa strasznym snobizmem w innych wnetrzach niz palacowe;
* nie podawaj champagne w plaskich kieliszkach bo to buractwo rodem z operetki (wino ogrzewa sie niemal natychmiast)
wiekszosc regul "co do czego" to przesady za wyjatkiem:
* delikatna biala ryba, slimaki, albo morskie robactwo znosi tylko biale wino
* jajka nie znosza zadnego wina (sproboj kiedys to poczujesz nieprzyjemny metaliczny posmak (gryzienie almuminiowego garnka))
wbrew przesadom:
* ciezka ryba (rekin, losos) dobrze idzie z lekkim czerwonym bourgogne
* drob (o ile nie przyzadzany w bialych smietanowych sosach) woli czerwone
* slodkie (szczegolnie sauternes, ale dobry tokay tez) do ostrego sera
* czerwonego wina dobrego gatunku szkoda do ostrego sera, ale idzie dobrze z lagodnym
* do slodyczy zadne!
nie sadz sie:
* w polsce nie kupisz butelki zapadajacej w pamiec za mniej niz PLZ200 wiec jak masz cos gorszego to tylko sie wyglupisz celebrujac;
* latwo kupic za to cos co nadaje sie tylko do gotowania za wiecej niz PLZ200
* znam kilka doskonalych produktow bulgarskich (miej wiecej 1/4 ceny za podobna (b.przyzwoita) jakosc z francuska etykieta, ale nie bede psol rynku) chyba ze masz jakies podobne tipsy na wymiane
kilka innych regul:
* najwiekszym burakiem okazujesz sie przeplacajac: najlatwiej przeplacic na bordeaux i bourgogne;
* w supermarkecie nie ma zadnego wina zdatnego do picia (chyba ze kierownictwo sie kompletnie nie zna)
* dobre wino dojrzewa okolo 10 lat;
* b.dobre 20;
* starsze juz podupada, chyba ze trzymano je w b. zimnych piwnicach (na dnie baltyku 4C)
* jedynym winem o liniowej regule "im starsze tym lepsze" jest port
* rocznik jest b.wazny; wiekszosc dostepnych w polsce win z wielkich winnic pochodzi z bardzo podejrzanych rocznikow;
* w restauracji polskiej w warszawie butelka petrus 78 kosztuje 7800 a to dosc pospolity rocznik;
* bezpieczne sa roczniki 80-90; (najlepsze 85,87,88,90; na niektore winnice rowniez 84,89)
* niebezpieczne z poczatku 90tych (91-93)
* mlodsze niz 93, jesli dobre to szkoda pic, ale musisz miec dobra piwnice o stalej temperaturze zeby je trzymac;
|
|
Zaloguj się
Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce, a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
|
|