Sekrety dobrej gospodyni

Aktualna ocena: 0
autor: Afrodytka85
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
TAJEMNICE UDANEGO CIASTA (drożdżowe i kruche)

Wyrabiając drożdżowe ciasto najtrudniej jest ustalić jego gęstość. Trzeba pamiętać, że ma tu znaczenie nie tylko ilość dodanego mleka ale i wielkość jajek, wysuszenie lub wilgotność mąki. Jeśli chcemy otrzymać ciasto delikatne i puszyste, lepiej jest użyć same żółtka, dolewając trochę więcej ciepłego mleka. Białka sprawiają, że ciasto jest twardsze, bardziej sprężyste.

Do ciasta kruchego używamy tylko tłuszcz, żółtka, mąkę (najlepiej krupczatkę) i cukier puder. Jeżeli podanych składników nie możemy w żaden sposób połączyć, można dodać trochę śmietany lub odrobinę zimnej wody - nigdy mleka ani białek, bo ciasto będzie wówczas twarde i niesmaczne.
Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ta porada nie została jeszcze skomentowana.
Aby dodać komentarz musisz się zalogować! Jeśli nie masz jeszcze konta, załóż je teraz. wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher