|
||||
JAK ZROBIĆ BIAŁY SERKrok 1 Potrzebne ci będzie mleko niepasteryzowane – szukamy go nie na sklepowych półkach, a w lodówkach. Niepasteryzowane mleko sprzedawane jest w woreczkach lub w butelkach. Najlepsze jednak będzie to zakupione w gospodarstwie – jeśli tylko masz taką możliwość. Krok 2 Potrzebne ci będzie również zsiadłe mleko Krok 3 Zagotuj w garnku zsiadłe mleko i mleko niepasteryzowane, w proporcji pół na pół. Możesz też dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub jogurtu. Podgrzewaj na wolnym ogniu. Krok 4 Po niedługim czasie zacznie się wytrącać ser od serwatki. Poczekaj jeszcze trochę, aż wytrąci się więcej sernika. Płyn nie może jednak gotować się zbyt długo, inaczej ser będzie twardy i zrobi się żółtawy. Krok 5 Przelej zawartość garnka do woreczka z gazy lub pieluchy tetrowej, ułożonej w trójkąt i zszytej wzdłuż jednego boku. Nie wylewaj serwatki - jest zdrowa i świetnie nadaje się do żurku. Krok 6 Trójkątny worek z serową zawartością można zawiesić nad zlewem (szpicem do dołu, górę worka wiążemy), tak żeby reszta serwatki spokojnie ściekała, a ser pod wpływem własnego ciężaru zbił się w jedną całość. Można też ułożyć woreczek na desce, przygnieść go drugą deską i ustawić całość pod niewielkim kątem w zlewie, tak żeby płyny ściekały swobodnie. Tak przygotowane „konstrukcje” zostawiamy na noc. Rano ser jest gotowy. Dla niecierpliwych Ser można jeść również zaraz po odcedzeniu i ostygnięciu, na przykład z dodatkiem naturalnego jogurtu.
Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.
Wasze komentarze (0)Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||
|