Jak zrobić dobrą jajecznicę?

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
autor: Mike_THE_GR8
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Wydawałoby się, że to prosta potrawa, a jednak nawet jajecznicę trzeba umieć przyrządzać, żeby smakowała rewelacyjnie.

Zaczynamy od patelni: jeśłi używasz patelni bez teflonu, smażenie zacznij od posypania patelni solą i chwilowego wyprażenia soli - pozwoli to na uniknięcie przypalenia się jajecznikcy do dna patelni.
Następnie podkład: najlepsza jajecznica jest na słoninie albo na maśle - ale koniecznie dobrym, nie jakimś świństwie z marketu. Uwaga: jeśli jajecznicę smażysz na słoninie, pomiń etap z solą - słonina sama w sobie jest wystarczająco słona. Słoninę należy pokroić w kostkę o boku około 1cm - w czasie smażenia mocno się skurczy i skwarki będą w sam raz :) Dzieki temu możemy również przygotować sobie trochę tego, co wytopi się ze skwarków, pod następną jajecznicę - wystarczy łyżką odebrać na koniec zmażenia skwarków trochę tłuszczu i odstawić do wystygnięcia - na następny raz będzie jak znalazł. Słoninę smażymy do momentu lekkiego zbrązowienia skwarków. Jeśli używasz masła, roztapiaj je na wolnym ogniu do momentu, kiedy stanie się płynne i przestanie się "pienić" - to oznacza prawidłową temperaturę do smażenia.
Teraz dodatki: klasyczny dodatek to cebula - pokrojona w kostkę, zeszkolna na maśle (zeszklona, nie przysmażona na czarno). Jajecznicę można też zrobić na jakiejś wędlinie - boczek, szynka - pokrojonej w kostkę. Do tego pasuje ser żółty - ser pokroić w kostkę o boku ok 1cm, wrzucić pod sam koniec smażenia i koniecznie przykryć patelnię nastawiając gaz na mały - ser musi się chwilę rozpuścić.
Skoro uporaliśmy się z dodatkami, czas na jajka właściwe. Oczywiście najlepiej smakuje na świeżych jajkach ze wsi, niestety czasem nie mamy takich pod ręką. Gaz skręcamy na najmniejszy i wbijamy jajka na patelnię, uważając, aby nie rozbić żółtek, bo w tym tkwi tajemnica: najpierw trzeba ściąć białka mieszając bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić żółtek, a dopiero kiedy białka się zetną, rozbijamy wszystkie żółtka i ścinamy również je. Dzięki temu jajecznica będzie miała bardziej wyrazisty smak - zresztą spróbuj i zobacz, jaka jest różnica w smaku.
Do tego najlepiej smakuje świeże pieczywo, na przykład bagietka albo bułka pszenna z masełkiem... palce lizać :)
Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (1)

Dobre pomysły
na dobrą jajecznicę
autor: Mike_THE_GR8 dodany dnia 2008-01-28 20:06:21
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher