Faworki (chruściki)

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Afrodytka85
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Coś na tłusty czwartek

Potrzebne składniki

• mąka - 30 dag
• żółtka - 4
• śmietana - 2 łyżka(i)
• cukier puder - 5 dag
• spirytus - 1 łyżka(i)
• olej do smażenia
• cukier puder do posypania

Etapy przyrządzania

1
Z mąki usypać kopiec, zrobić otworek w niego dodać żółtka, cukier puder, śmietanę i spirytus. Zgnieść ciasto i zbić je walkiem :) (poważnie) Następnie rozwałkować cieniutko i pokroić radełkiem na paski długość i szerokość dowolna (jak kto lubi). Przez środek zrobić nacięcie i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
2
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu ułożyć na papierowym ręczniczku by odsączyć, przełożyć na półmisek, talerz i posypać cukrem pudrem
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher