|
||||||||||
Faworki (chruściki)Krótki opis potrawyCoś na tłusty czwartekPotrzebne składniki mąka - 30 dag żółtka - 4 śmietana - 2 łyżka(i) cukier puder - 5 dag spirytus - 1 łyżka(i) olej do smażenia cukier puder do posypania Etapy przyrządzania1
Z mąki usypać kopiec, zrobić otworek w niego dodać żółtka, cukier puder, śmietanę i spirytus. Zgnieść ciasto i zbić je walkiem :) (poważnie)
Następnie rozwałkować cieniutko i pokroić radełkiem na paski długość i szerokość dowolna (jak kto lubi). Przez środek zrobić nacięcie i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
2
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu ułożyć na papierowym ręczniczku by odsączyć, przełożyć na półmisek, talerz i posypać cukrem pudrem
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|