|
||||||||||
Pasztet z królikaKrótki opis potrawyWyśmienity pasztetPotrzebne składniki królik - 650 g wątroba wołowa - 350 g włoszczyzna - 100 g cebula - 80 g jajka - 2 czerstwa bułka - 50 g sól, pieprz, ziele angielskie, przyprawy korzenne tarta bułka masło do nasmarowania blachy Etapy przyrządzania1
Części królika i wątrobę ugotować z włoszczyzną, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Gdy mięso jest miękkie, ostudzić, oczyścić z kości.
2
W wywarze namoczyć bułkę, odcisnąć. Mięso, warzywa i bułę, cebulę zemleć 2 razy w maszynce.
Do masy dodać jajka, posolić, popieprzyć do smaku, doprawić przyprawami korzennymi, gdy masa jest zbyt sucha dodać odrobinę wywaru.
3
Gotową masę przełożyć do wąskiej blaszki (ewentualnie 2) posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką, wygładzić.
Piec w gorącym piekarniku do zarumienienia.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|