|
||||||||||
Pulchne placuszkiKrótki opis potrawyplacuszki owocowePotrzebne składniki jabłka (40 dag) lub banany - 40 dag drożdże - 0,5 dag mąka - 3/4 szkl. mleko - 1 szkl. rum - 3 łyżka(i) cukier puder - 1/2 szkl. piwo - 1/2 szkl. jajko - 1 cukier - 1/2 szkl. olej Etapy przyrządzania1
Mleko lekko podgrzać, wlać do miski, rozprowadzić w nim drożdże. Dodać mąkę, połowę mleka, piwo, żółtko i drożdże. Wyrobić ciasto i dodać pozostałe mleko oraz 2 łyżki oleju. Odstawić na 2 h.
2
Jabłka: umyć, obrać, pokroić w plastry i wyciąć środki. Posypać połową cukru pudru i polać rumem, odstawić.
Jeżeli banany to: obrać i pokroić w krążki, polać rumem i odstawić.
3
Białko ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Pianę dodać do ciasta i lekko wymieszać, bardzo delikatnie by piana nie opadła.
Krążki jabłek lub bananów maczać w cieście i smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|