|
||||||||||
SERNIK POD KARMELOWĄ PIERZYNKĄKrótki opis potrawyPYSZNOŚĆ :)))Potrzebne składniki TWARÓG NA SERNIK - 1 kg CUKIER - 1 szkl. JAJKO - 7 szt. MASŁO - 1/2 kostka(i) BUDYŃ ŚMIETANKOWY LUB ANTYZAKALEC - 1 op. CUKEIR WANILIOWY - 1 op. SÓL - 1 szczypta(y) AROMAT WANILIOWY(KILKA KROPLI) RODZYNKI - 1 MĄKA ZIEMNIACZNA DO OBTOCZENIA RODZYNEK MLEKO SKONDENSOWANE SŁODZONE - 1 puszka(i) ORZECZY WŁOSKIE ŁUSKANE - 20 dag Etapy przyrządzania1
Puszkę mleka gotujemy (zamkniętą) w garnku z wodą przez około 3/4 godziny.
2
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier i ubijamy do puszystości. Następnie dodajemy masło i ucierając dodajemy twaróg, budyń i aromat. Rodzynki sparzamy i obtaczamy w mące ziemniacznej, a następnie dodajemy do ciasta.
3
Na koniec ubijamy białka jajek (ze szczyptą soli) i delikatnie mieszamy z utartą masą twarogową.
4
Formę ciasta wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180-200 stopni C.
5
Po upieczeniu mieszamy ugotowane mleko z posiekanymi orzechami i wykładamy powstałą masę karmelowo-orzechową na wierzch sernika.
6
Blachę można również wyłożyć herbatnikami lub kruchym ciastem zanim wyłoży się na nią masę sernikową.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|