Chrupiący sernik...

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Kotek_kłopotek
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

ze słonecznikiem i wiśniami...

Potrzebne składniki

• herbatniki - 35 dag
• miękkie masło - 15 dag
• twaróg - 1 kg
• jajko - 5 szt.
• słodka śmietana - 400 ml
• cukier - 1 i 2/3 szkl.
• budyń waniliowy - 2 op.
• wiśnie bez pestek - 40 dag
• łuskany słonecznik - 25 dag

Etapy przyrządzania

1
Spód: Herbatniki bardzo drobno kruszymy, dodajemy 15 dag miękkiego masło i zagniatamy. Wykładamy równomiernie na formę od ciasta.
2
Nadzienie: Ser łączymy z żóltkami, 1 szkl. cukru, 200 ml śmietany i budyniem w proszku. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z masą serową. Na końcu dodajemy wiśnie.
3
Wierzch: Resztę masła (10dag) roztapiamy, dodajemy resztę cukru (2/3 szkl.) i delikatnie podgrzewamy, tak żeby cukier nie za mocno zbrązowiał. Następnie dodajemy 200ml śmietany i to wszystko gotujemy. Na końcu dodajemy słonecznik i to wszystko mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Jak ostygnie delikatnie nakładamy łyżką na masę serową.
4
Pieczemy około godziny w 170 °C w prostokątnej blaszce około godziny. Smacznego!
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher