|
||||||||||
PLACEK Z NUTELLĄ I ŚLIWKAMIKrótki opis potrawyGwarantuję satysfakcję. Niebo w gębie...Potrzebne składniki jaja - 9 szt. cukier puder - 1 szkl. mąka - 1 szkl. proszek do pieczenia - 2 łyżeczka(i) kakao - 3 łyżeczka(i) cukier kryształ - 1 szkl. margaryna - 2 kostka(i) nutella - 50 dag spirytus Etapy przyrządzania1
BISZKOPT:
5 JAJEK
1 SZKL. CUKRU PUDRU
1 SZKL. MĄKI
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
3 ŁYŻECZKI KAKAO
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a później żółtka. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Upiec biszkopt.
2
POSYPKA ŚLIWKOWA :
0,5 KG SUSZONYCH ŚLIWEK KALIFORNIJSKICH
O,5 SZKL. CUKRU
SPIRYTUS
0,5 kg suszonych śliwek kalifornijskich ugotować w syropie (wody tyle, żeby śliwki były przykryte i pół szklanki cukru). Gotować aż śliwki będą miękkie. Po wystudzeniu pokroić w paski, zalać obficie spirytusem. Odstawić na całą noc.
3
MASA:
4 JAJA
10 DAG. CUKRU
2 KOSTKI MARGARYNY
50 DAG. NUTELLI
4 jaja i 10 dag. Cukru ubić na parze. Ostudzić. 2 kostki margaryny utrzeć i dodać masę jajeczną, a następnie 50 dag. Nutelli. Do masy dodać spirytus ze śliwek.
4
Masę wyłożyć na biszkopt, a na niej ułożyć pokrojone śliwki. Całość polać polewą czekoladową. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień po przełożeniu.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|