|
||||||||||
Babeczki z konfiturą wiśniową i morelamiKrótki opis potrawybabeczkiPotrzebne składniki mąka - 200 g schłodzone masło - 100 g sól - szczypta(y) żółtko ubita śmietana - 1/2 szkl. jogurt naturalny - 1/2 szkl. konfitury wiśniowe - 4 łyżka(i) morele - 1/2 kg Etapy przyrządzania1
Mąkę ze szczyptą soli i masła posiekać nożem. Dodać żółtko roztrzepane w 3 łyżeczkach lodowatej wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i wyłożyć nim foremki. Nakłuć ciasto widelcem i piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C na złocisty kolor. Wyjąć babeczki z foremek Nałożyć po łyżeczce konfitur i łyżeczce bitej śmietany wymieszanej z jogurtem. Na wierzchu ułożyć pokrojone morele.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|