Babeczki z konfiturą wiśniową i morelami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

babeczki

Potrzebne składniki

• mąka - 200 g
• schłodzone masło - 100 g
• sól - szczypta(y)
• żółtko
• ubita śmietana - 1/2 szkl.
• jogurt naturalny - 1/2 szkl.
• konfitury wiśniowe - 4 łyżka(i)
• morele - 1/2 kg

Etapy przyrządzania

1
Mąkę ze szczyptą soli i masła posiekać nożem. Dodać żółtko roztrzepane w 3 łyżeczkach lodowatej wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i wyłożyć nim foremki. Nakłuć ciasto widelcem i piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C na złocisty kolor. Wyjąć babeczki z foremek Nałożyć po łyżeczce konfitur i łyżeczce bitej śmietany wymieszanej z jogurtem. Na wierzchu ułożyć pokrojone morele.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher