|
||||||||||
Bacalhau à Brás ( Dorsz a lá Bras )Krótki opis potrawyTypowa portugalska potrawa, bardzo popularna. Bardzo polecam. Co ciekawie w Portugalii jest az 1001 sposobow na przyrzadzenie suszonego dorsza (bacalhau). W opisie potrawy w nawiasach podane sa portugalskie nazwy skladnikow.Potrzebne składniki bacalhau (suszony dorsz) - 400 g ziemniaki (batatas) - 500 g cebula (cebola) - 3 szt. oliwa z oliwek (azeite) - 3 łyżka(i) jajka (ovos) - 6 szt. czosnke (alho) - 4 pietruszka (salsa) czarne oliwki (azeitonas pretas) pieprz (pimenta) olej (oleo) Przydatne akcesoria2 patelnie, drewniana lyzka, ewentualnie tarka.Etapy przyrządzania1
Jezeli kupimy suszonego dorsza trzeba go najpierw namoczyc, poniewaz zawiera on bardzo duzo soli. Najlepiej wrzucic go do wody na 24 godziny i co jakis czas zmieniac wode tak, by wyplukac sol.
2
3
Ziemniaki nalezy umyc i obrac, nastepnie pokroic na bardzo male paseczki lub zetrzec na tarce. Ziemniaki nalezy usmazyc w glebokim oleju, nalezy jednak uwazac, zeby ziemniaki nie byly usmazone za mocno, tylko, zeby &zlapaly& troszke zlotego koloru. Nastepnie kladziemy je na papierowym reczniku, zeby olej sie wchlonal.
4
5
6
7
Jak podawać?Gorace, na talerzu, przystrojone w oliwki i pietruszke i oczywiscie jak kazdy portugalski przysmak z winem (w tym wypadku bialym). Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|