|
||||||||||
KutiaKrótki opis potrawyna wigilięPotrzebne składniki margaryna - 10 dag mak - 1/2 kg pszenica - 1/2 kg miód - 500 ml duża garść rodzynek i orzechów przesmażona skórka z pomarańczy owoce kandyzowane Etapy przyrządzania1
Mak zalać w garnku wrzątkiem (można też mlekiem), zagotować i odstawić na 12 godzin. Potem odcedzić na sicie i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Pszenicę namoczyć w wodzie (ok 4 godzin) i ugotować do miękkości. Odcedzić, przelać zimną wodą. Miód rozpuścić z odrobiną wody, dodać mak, sparzone rodzynki, orzechy oraz skórkę z pomarańczy i owoce kandyzowane, wymieszać. Dodać rozpuszczoną margarynę i pszenicę, wymieszać.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|