|
||||||||||
KrówkaKrótki opis potrawyKrówkaPotrzebne składniki mąki - 1/2 kg miód - 4 łyżka(i) cukier puder - 10 dag masło lub margaryna - 12 dag Jajka - 2 szt. cukier waniliowy - 1 op. soda oczyszczona - 1 łyżeczka(i) Krem mleko - 1/2 l budynie o smaku toffi - 2 szt. masło - 2/3 kostki cukier puder - 8 łyżka(i) aromat waniliowy Na wierzch Orzechy (włoskie, laskowe - 25 dag Krówki (kruche) - 40 dag masło - 1/2 kostki mleko lub słodka śmietanka - 2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Ciasto:
1/2 kg mąki
4 łyżki miodu
10 dag cukru pudru
12,5 dag masła lub marg.
2 całe jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
Zarobić ciasto z podanych składników, podzielić na 2 części i upiec 2 placki na blaszce 25x40 w temp.150-160o C przez 20-30 minut.
Krem:
500 ml mleka
2 budynie toffi
2/3 kostki masła
8 łyżek cukru pudru
aromat smietankowy
Ugotować budynie , gdy ostygną połączyć z masłem i aromatem(masa jest bardzo gęsta)
Na wierzch:
20-25 dag orzechów (włoskie, laskowe, arachidowe)
40 dag kruchych krówek
10 dag masła (1/2 kostki)
1-2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
Krówki rozpuszczamy z masłem i mlekiem na niewielkim ogniu, mieszamy dokładnie mikserem. Tę masę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy grubo pokrojonymi ulubionymi orzechami
Cisato dobrze sie piecze na papierze do pieczenia- wtedy nie ma obawy,że spody przy wyciąganiu sie połamią
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|