|
||||||||||
Kiszenie żuruKrótki opis potrawyzakwasPotrzebne składniki mąka żytnia - 1 szkl. kilka ząbków czosnku mała cebula liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego pół kromki razowego chleba ze skórką lub 1 dag drożdży Etapy przyrządzania1
Zakwas robimy 3 dni przed gotowaniem żurku.
Do kamiennego garnka lub szklanego słoja wsypujemy mąkę, mieszamy z taką ilością gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ostygnie, wlewamy 4 szklanki chłodnej przegotowanej wody, wkładamy cebulę, chleb lub drożdże, dokładnie mieszamy. Przykrywamy garnek (słoik) płótnem, obwiązujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni.
Dla leniuszków ;p - zakwas można kupić gotowy w sklepie warzywnym lub na targu.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|