|
||||||||||
żurekKrótki opis potrawyNajsmaczniejszy jeżeli przygotujesz go samPotrzebne składniki zakwasu - 2 szkl. białej kiełbasy - 20 dkg duża cebula suszone grzyby - 2-3 szynki - 5 dkg ziarenka pieprzu i ziela angielskiego - po 2-3 pół małego liścia laurowego ewentualnie ćwierć łyżeczki kminku lub majeranku chrzanu - 1 łyżka(i) jaja ugotowane na twardo sól Etapy przyrządzania1
Białą kiełbaskę zalać litrem zimnej wody, zagotować. Dodać: podsmażoną cebulę, namoczone grzyby, pieprz, sól, ziele angielskie, listek laurowy i ewentualnie kminek lub majeranek. Gotujemy 25 minut na małym ogniu, potem studzimy. Z zimnego wywaru usuwamy tłuszcz, przecedzamy wywar i łączymy z żurem. Wkładamy pokrojoną w krążki kiełbasę, zagotowujemy i mieszamy z łyżką chrzanu.
Jak podawać?Z połówkami jaja i pokrojoną w paski szynką Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|