|
||||||||||
kawior po żydowskuKrótki opis potrawyz wątrówkiPotrzebne składniki wątróbka drobiowa oliwa cebula jajka masło sól pieprz cynamon Etapy przyrządzania1
Podstawą tego dania jest wątróbka.
Polecam drobiową, bo jest delikatna w smaku i łatwa w przyrządzeniu.
Najpierw na patelni, na oliwce z odrobiną masła, szklimy drobno pokrojoną cebulę.
Zdejmujemy z patelni cebulę na miseczkę.
Na patelnię wlewamy kolejną porcję oliwki i na rozgrzaną wrzucamy wątróbki,
które uprzednio naturalnie myjemy, obsuszamy i pozbawiamy żyłek.
Smażymy wątróbki króciutko, najwyżej 10 minut.
Pod koniec smażenia dodajemy kawałeczek masła i zostawiamy pod przykrywką do wystygnięcia.
Gotujemy na twardo 4 jajka. Studzimy i drobniutko je siekamy.
Potem siekamy wystudzone wątróbki. Dodajemy cebulkę i sporą porcję posiekanej natki.
Wreszcie na koniec solimy, dodajemy trochę pieprzu, troszkę cynamonu.
Uczciwie mieszamy wszystkie składniki ręką – wygniatając jak ciasto.
Płaski półmisek wykładamy liskami sałaty i na niej
układamy cierpliwie formowane z uzyskanej masy kuleczki.
Kuleczki powinny mieć średnicę nie większą niż 4 cm
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|