Jarskie risotto

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

danie z ryżem

Potrzebne składniki

• średni baklażan - 1 szt.
• sól pieprz
• cebula - 1 szt.
• ryż - 25 dag
• oliwa - 4 łyżka(i)
• warzywny rosół (instant) - 400 ml
• pomidory - 4 szt.
• wytrawne białe wino - 100 ml
• cukinia - 1 szt.
• ser pleśniowy typu rokpol - 10 dag
• ząbek czosnku

Etapy przyrządzania

1
Bakłażan oczyścić, pokroić w plasterki. Posypać solą, odłożyć, aż puści sok.
2
Rozgrzać w garnku połowę oliwy, zeszklić posiekaną cebulę
3
Wsypać ryż, smażyć jeszcze chwilkę
4
Zalać rosołem, winem i 1/2 litra wody, przyprawić solą i pieprzem. gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut
5
Pokroić drobno dwa pomidory
6
Pokroić cukinię
7
Pomidory i cukinię dodać do ryżu po 10 minutach gotowania. Po kolejnych 10 minutach wsypać starty ser. Gotowe risotto przyprawić
8
Plastry bakłażana osuszyć, podsmażyć z posiekanym czosnkiem na pozostałej oliwie. Dodać pokrojone w plastry dwa pozostałe pomidory, podgrzać. Przełożyć jarzyny na półmisek, na wierzchu umieścić risotto.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher