Kruszone ciastko z jabłkami.

Aktualna ocena: 0
dodany przez: gosik1212
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
90 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Koszt:
30 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Ta potrawę bardzp lubia dzieci. Mozna ja podawac w restauracjach itp.

Potrzebne składniki

• jabłka - 2 kg
• mąka - 1/2 kg
• masło - 300 g
• cukier - 150 g
• cukier puder - 100 g
• cukier waniliowy - 2 torebki
• zoltka - 2 szt.
• łyzki smietany - 2-3 łyżka(i)
• płatki migdałowe - 50 g
• cynamon

Przydatne akcesoria

według własnego uznania

Etapy przyrządzania

1
Do miski z mąką dodajemy drobno pokrojone masło, cukier puder i mieszamy (najlepiej nożem - wtedy możemy lekko ciąć masło na mniejsze kawałki). Dodajemy żółtka, jeden cukier waniliowy i smietanę. Zagniatamy ciasto (wczeniej można je jeszcze wymieszać nożem), dzielimy na dwie równe kule. Ciasto zawinięte w folię spożywczą wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut. W między czasie blachę cienko smarujemy masłem i posypujemy mąką zmieszaną z odrobiną cynamonu (ilosc zależy od upodobania). Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe - trzeba bardzo uważać, żeby się nie przypaliły, nie wszystkie muszą być zarumienione. Jedną częsć ciasta scieramy na tarce z dużymi dziurkami bezposrednio na blachę. Obieramy jabłka i scieramy je na tarce (tak jak ciasto) prosto na potarte ciasto. Jabłka posypujemy zwykłym cukrem i 3 łyżeczkami cynamonu. Drugą częsć ciasta scieramy na górę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez ok 50 minut w temperaturze 180C (w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem ok 170C). Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z torebką cukru waniliowego.

Jak podawać?

na talerzyku

Uwagi

Przepis starcza na dwa ciasta w formach o średnicy 24 cm. Ciasto robiłam właśnie w dwóch formach - na spód zużyłam po 2/3 kuli ciasta natomiast na górę pozostałą 1/3, oraz po połowie jabłek i zwykłego cukru do posypania. Najlepiej smakuje na ciepło z bitą śmietana :) Nieco wzbogacony przepis, który znalazłam w zbiorach wycinków z gazet mojej Mamy. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher