|
||||||||||
Kruszone ciastko z jabłkami.Krótki opis potrawyTa potrawę bardzp lubia dzieci. Mozna ja podawac w restauracjach itp.Potrzebne składniki jabłka - 2 kg mąka - 1/2 kg masło - 300 g cukier - 150 g cukier puder - 100 g cukier waniliowy - 2 torebki zoltka - 2 szt. łyzki smietany - 2-3 łyżka(i) płatki migdałowe - 50 g cynamon Przydatne akcesoriawedług własnego uznaniaEtapy przyrządzania1
Do miski z mąką dodajemy drobno pokrojone masło, cukier puder i mieszamy (najlepiej nożem - wtedy możemy lekko ciąć masło na mniejsze kawałki).
Dodajemy żółtka, jeden cukier waniliowy i smietanę. Zagniatamy ciasto (wczeniej można je jeszcze wymieszać nożem), dzielimy na dwie równe kule. Ciasto zawinięte w folię spożywczą wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut.
W między czasie blachę cienko smarujemy masłem i posypujemy mąką zmieszaną z odrobiną cynamonu (ilosc zależy od upodobania). Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe - trzeba bardzo uważać, żeby się nie przypaliły, nie wszystkie muszą być zarumienione.
Jedną częsć ciasta scieramy na tarce z dużymi dziurkami bezposrednio na blachę. Obieramy jabłka i scieramy je na tarce (tak jak ciasto) prosto na potarte ciasto. Jabłka posypujemy zwykłym cukrem i 3 łyżeczkami cynamonu.
Drugą częsć ciasta scieramy na górę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez ok 50 minut w temperaturze 180C (w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem ok 170C).
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z torebką cukru waniliowego.
Jak podawać?na talerzykuUwagiPrzepis starcza na dwa ciasta w formach o średnicy 24 cm. Ciasto robiłam właśnie w dwóch formach - na spód zużyłam po 2/3 kuli ciasta natomiast na górę pozostałą 1/3, oraz po połowie jabłek i zwykłego cukru do posypania. Najlepiej smakuje na ciepło z bitą śmietana :) Nieco wzbogacony przepis, który znalazłam w zbiorach wycinków z gazet mojej Mamy. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|