|
||||||||||
Fasolka po bretońskuKrótki opis potrawyfasolka pyszna , sprawdzony przepisk mojej mamy i babciPotrzebne składniki sucha fasola - 40 dag mięso od szynki - 50 dag ziele angielskie - 10 szt. liśc laurowy - 5 szt. oregano - 5 g bazylia - 5 g przecier pomirorowy - 1 szt. cebyla - 1 szt. Przydatne akcesoriadrewniana łyżkaEtapy przyrządzania1
Dzień wcześniej: Fasolę dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą (ponad dwa razy tyle, co fasoli) i odstawić na noc.
Następnego dnia fasolę odcedzamy, zalewamy ponownie, tym razem wrzącą wodą, odczekujemy ok. 15 minut i znowu odcedzamy.
Tak przygotowaną fasolę wkładamy do dużego garnka (pojemności ok. 2 litrów), w którym będzie przygotowywana potrawa, zalewamy 6 szklankami wody (powinno być widać wodę na wierzchu).
Z boczku wykrajamy kostkę (lub użyć dodatkowej), dodajemy do garnka z fasolą.
Gotujemy bez przykrycia, odrobinę solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. godziny).
Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na średnim ogniu. Kiełbasę kroimy w dość grube ćwierćplasterki, dodajemy do boczku, całość smażymy do zrumienienia (nie dodajemy tłuszczu, wystarczy ten wytopiony).
Koncentrat gotujemy z odrobiną wody, doprawiamy cukrem.
Z garnka z ugotowaną fasolą wyjmujemy kość, ujmujemy 3-4 łyżki ziaren, rozgniatamy na miazgę.
Smacznego!
Do fasoli dodać zmiażdżoną masę, koncentrat, podsmażone wędliny (razem z tłuszczem), wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami na pikantnie (dużo majeranku) i całość zagotować (w razie potrzeby podlać odrobinę wrzątkiem). Oprószyć potrawę mąką i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.
Podawać z dodatkiem świeżego chleba.
Jak podawać?na talerzu głebokim Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|