|
||||||||||
BARSZCZ CZERWONYKrótki opis potrawyja zawsze taki barszczyk robie na wigilie i wszyscy jedża aż sie uszy trzęśąPotrzebne składniki burak czerwony - 5 szt. wałoszczyzna - 1 szt. ziele angielskie - 3 szt. liśc laurowy - 3 szt. majeranek - 1 łyżka(i) zabek czosnku - 1 szt. sok z cytryny - 2 łyżka(i) Przydatne akcesoriagarnek , łyzkaEtapy przyrządzania1
Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i przekrojone na połówki buraki i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, ewentualnie dodać 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru.
Jak podawać?z uszkami z grzybowo kapuścianymiUwagiPrzed podaniem podgrzać, ale już nie gotować. Nalewać przez sito. Podawać na głębokich talerzach z uszkami lub w bulionówkach. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|