|
||||||||||
Schab ze śliwkami IIKrótki opis potrawyRewelacyjny schab ze śliwkami z odrobiną chili. Dobry na każdą okazję, na święta szczególnie:)Potrzebne składniki Schab z polędwiczką - 1 kg Śliwki suszone (kalifornijskie lub polskie byle bez pestek) - 20 szt. Chili, kminek Sól, pieprz Vegeta Miód - 3 łyżka(i) Masło - 10 Oliwa - 1 łyżka(i) Woda - 2 szkl. Przydatne akcesoriadeska, nóż, naczynie żaroodporne, mikserEtapy przyrządzania1
Schab wraz z polędwicą należy umyć i oddzielić od kości. Polędwiczkę nacinamy ostrym nożem robiąc tunel. Myjemy śliwki i wpychamy tyle ile się da (ok.10 szt. kalifornijskich); nacieramy solą pieprzem, chili (ilość zależy od tego jak bardzo lubimy ostre potrawy, w zupełności wystarcza pół łyżeczki). Tak przygotowaną polędwicę owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 2-3 h.
2
W schabie nacinamy kieszeń. Całość nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
3
Zamrożoną polędwicę wkładamy w otwór w schabie. Na patelni roztapiamy połowę masła dodajemy łyżkę oliwy i obsmażamy schab z każdej strony. Gdy już nabierze złotego koloru wszystko ostrożnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dolewamy 2 szklanki wody. Wierzch schabu polewamy miodem, obkładamy resztą masła. Do naczynia wrzucamy pozostałe śliwki i pieczemy ok 1,5 godziny w 200.
4
Kiedy mięso będzie już gotowe, zlewamy szklankę sosu, wyławiamy wszystkie śliwki i miksujemy na gładką masę ze szczyptą chili. I takim prostym sposobem otrzymujemy pyszny sos.
Jak podawać?Z ziemniakamiUwagi1.Polędwicę należy przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ musi się zamrozić. 2.Podczas pieczenia kilkakrotnie mięso obracamy i polewamy sosem. 3.Schab można oczywiście zrobić bez polędwicy, tak jak na zdjęciu. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|