Schab ze śliwkami II

Aktualna ocena: 4.50 Oceniły 2 osoby
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Wielkanoc
• Z wieprzowiną
Czas przygotowania:
90 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Koszt:
25 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Rewelacyjny schab ze śliwkami z odrobiną chili. Dobry na każdą okazję, na święta szczególnie:)

Potrzebne składniki

• Schab z polędwiczką - 1 kg
• Śliwki suszone (kalifornijskie lub polskie byle bez pestek) - 20 szt.
• Chili, kminek
• Sól, pieprz
• Vegeta
• Miód - 3 łyżka(i)
• Masło - 10
• Oliwa - 1 łyżka(i)
• Woda - 2 szkl.

Przydatne akcesoria

deska, nóż, naczynie żaroodporne, mikser

Etapy przyrządzania

1
Schab wraz z polędwicą należy umyć i oddzielić od kości. Polędwiczkę nacinamy ostrym nożem robiąc tunel. Myjemy śliwki i wpychamy tyle ile się da (ok.10 szt. kalifornijskich); nacieramy solą pieprzem, chili (ilość zależy od tego jak bardzo lubimy ostre potrawy, w zupełności wystarcza pół łyżeczki). Tak przygotowaną polędwicę owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 2-3 h.
2
W schabie nacinamy kieszeń. Całość nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
3
Zamrożoną polędwicę wkładamy w otwór w schabie. Na patelni roztapiamy połowę masła dodajemy łyżkę oliwy i obsmażamy schab z każdej strony. Gdy już nabierze złotego koloru wszystko ostrożnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dolewamy 2 szklanki wody. Wierzch schabu polewamy miodem, obkładamy resztą masła. Do naczynia wrzucamy pozostałe śliwki i pieczemy ok 1,5 godziny w 200.
4
Kiedy mięso będzie już gotowe, zlewamy szklankę sosu, wyławiamy wszystkie śliwki i miksujemy na gładką masę ze szczyptą chili. I takim prostym sposobem otrzymujemy pyszny sos.

Jak podawać?

Z ziemniakami

Uwagi

1.Polędwicę należy przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ musi się zamrozić. 2.Podczas pieczenia kilkakrotnie mięso obracamy i polewamy sosem. 3.Schab można oczywiście zrobić bez polędwicy, tak jak na zdjęciu. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher