Jabłuszka pychotki

Aktualna ocena: 2.00 Oceniły 2 osoby
dodany przez: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

pychaaaa

Potrzebne składniki

• jabłka - 3 szt.
• sok z cytryny
• śmietana kremówka - 200 g
• jajko - 1 szt.
• mąka - 100 g
• starty ementaler - 80 g
• białko - 1 szt.
• mielone gożdziki - 1 szczypta(y)
• mąka,sól,cukier - 4 łyżka(i)
• pianka:
• czerwone wino - 1 szkl.
• cukier waniliowy - 4 łyżka(i)
• żółtko - 4 szt.

Etapy przyrządzania

1
Jajo mieszamy ze smietana, solą, mąką i startym serem. Zostawiamy na godzine.Z bialek ubijamy piane i delikatnie wlewamy ją do ciasta.Jablka obieramy, kroimy w grube plastry i wydrazamy gniazdka. Skapiamy każdy plaster sokiem z cytrynyi obtaczamy w mące.Plastry zanurzamy w cieście i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone jabłka obtaczaczamy w cukrze wymieszanym z goździkami. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym. Podczas ubijania dodawajemy stopniowo czerwone wino. Deser podajemy na dużym płaskim talerzu, rozlewając najpierw winną piankę, na którą kładziemy krążek jabłka. Deser można ozdobić wisienką.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher