|
||||||||||
Jabłuszka pychotkiKrótki opis potrawypychaaaaPotrzebne składniki jabłka - 3 szt. sok z cytryny śmietana kremówka - 200 g jajko - 1 szt. mąka - 100 g starty ementaler - 80 g białko - 1 szt. mielone gożdziki - 1 szczypta(y) mąka,sól,cukier - 4 łyżka(i) pianka: czerwone wino - 1 szkl. cukier waniliowy - 4 łyżka(i) żółtko - 4 szt. Etapy przyrządzania1
Jajo mieszamy ze smietana, solą, mąką i startym serem. Zostawiamy na godzine.Z bialek ubijamy piane i delikatnie wlewamy ją do ciasta.Jablka obieramy, kroimy w grube plastry i wydrazamy gniazdka. Skapiamy każdy plaster sokiem z cytrynyi obtaczamy w mące.Plastry zanurzamy w cieście i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone jabłka obtaczaczamy w cukrze wymieszanym z goździkami.
Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym. Podczas ubijania dodawajemy stopniowo czerwone wino.
Deser podajemy na dużym płaskim talerzu, rozlewając najpierw winną piankę, na którą kładziemy krążek jabłka. Deser można ozdobić wisienką.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|