|
||||||||||
Puszek - ciasto z masą serowąKrótki opis potrawyPyszne ciasto serowe z delikatną masą serową!!Potrzebne składniki 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 galaretki cytrynowe 25 dag białego sera 1/2 l śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa: 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 łyzki masła dżem brzoskwiniowy Etapy przyrządzania1
Białka ubić na sztywną masę, wsypać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodawać żółtka cały czas ubijając. Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę należy delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) i piec około 30 minut w temp.180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i podzielić na 2 krążki.
2
Zmielić biały ser.Galaretki rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody.Gdy zacznie lekko tężeć dodać do sera i dobrze wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodawać do niej masę serową dalej miksując.
3
Na jeden krążek ciasta wyłożyć masę serową i przykryć ją drugim krążkiem biszkoptu.
Na patelnię dajemy masło, cukier i kokos, smazymy na niewielkim ogniu do momentu aż wiórki sie zrumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym i posypać zumienionym kokosem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|