|
||||||||||
Rogale marcińskieKrótki opis potrawyRewelacyjne!!Potrzebne składniki pszenna mąka - 1 kg jajka - 6 szt. masło - 1/2 kostka(i) cukier - 2 łyżka(i) drożdże - 50 g mleko - 1 szkl. Masa: cukier puder - 1,5 szkl. migdały lub orzechy - 200 g biały mak - 100 g śmietana Etapy przyrządzania1
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże.
Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 220-250 st. C na złoty kolor.
Wasze komentarze (1)Dodaj komentarz Powrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
Czy ktoś może sprawdził już ten przepis i może pochwalić się jak poszło, czy są dobre, a może ktoś ma fotki?
autor: Malina dodany dnia 2008-11-11 16:54:56