|
||||||||||
Zupa ze świeżych pomidorów/pomidorowaKrótki opis potrawyBardzo smaczna :)Potrzebne składniki Pomidor - 2 kg Marchew - 2-3 szt. Pietruszka - 2-3 szt. Por - 1 szt. Seler - 1/4 szt. Mleko - 1-2 szkl. Gęsta śmietana - 1 szkl. Koper Sól pieprz Etapy przyrządzania1
Marchewkę, pietruszkę, oraz selera ścieramy na tarce. Pora kroimy na cieniutkie talarki. Wszystko wrzucamy do ok. 3 szklanek gotującej się, osolonej wody i pozostawiamy na niewielkim ogniu. W tym czasie kiedy warzywa się gotują przygotowujemy pomidory (należy je sparzyć i obrać ze skórki a następnie pokroić na male kawałki), a następnie wrzucamy je na rozgrzany olej na patelni/woku. Podsmażamy je do momentu aż będą miękkie i zaczną tworzyć w miarę jednolita masę. Zestawiamy z palnika pomidory oraz gotujące się warzywa. Przez sitko przecieramy warzywa oraz pomidory. Nie wylewamy wody z warzyw tylko przelewamy ją również przez sitko. Połączone przeciery z wywarem uzupełniamy jeszcze 2-3 szklankami wody i wstawiamy na niewielki ogień. Bierzemy mleko oraz śmietanę, łączymy razem i wlewamy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec posypać posiekanym koperkiem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem lub makaronem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|