|
||||||||||
Smażona ryba – kuchnia chińskaKrótki opis potrawySmażona rybka dla miłośników kuchni chińskiej :) Palce lizaćPotrzebne składniki Filet rybny - 1/2 kg Cebula - 2 szt. Mąka Jajko - 1 szt. Olej - 1/4 szkl. Czysta wódka lub wytrawne wino - 2 łyżka(i) Białko - 1 szt. Sos sojowy - 3 łyżeczka(i) Imbir w proszku - 1 łyżeczka(i) Olej sezamowy - 2 łyżeczka(i) Cukier - 1/2 łyżeczka(i) Sól - 1/4 łyżeczka(i) Cukier - 1 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Całkiem rozmrożone filety opłukać, osuszyć, pokrajać w kawałki o rozmiarach 5 x 1 i 1/2 x 2 cm. Składniki marynaty połączyć, dodaę rybę, starannie wymieszać ręką. Cebulki podzielić na 4 czźści, rozpłaszczyć uderzeniem tłuczka, włożyć między rybę, przykryć, wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godz. W misce wymieszać składniki sosu przyprawowego. Cebulę usunąć, rybę obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar, ułożyć w jednym rzędzie na tacy lub dużym talerzu. Roztrzepać jajo z żółtkiem. Dużą patelnię mocno rozgrzać, wlać 1 /4 szklanki oleju, rozgrzać, każdy kawałek ryby zanurzyć w jajku, kłaść na gorący olej. Lekko zrumienić z jednej, a potem z drugiej strony. Polać alkoholem rybę na patelni, dodać zamieszany sos przyprawowy, zmniejszyć płomień, przykryć, smażyć 1 minutę lub do wyparowania sosu.
Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z dodatkiem ryżu, warzyw i czystej zupy
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|