|
||||||||||
Kulki rybne - kuchnia chińskaKrótki opis potrawyKolejna propozycja potrawy rybnej dla miłośników kuchni chińskiej :)Potrzebne składniki Świeży szczupak, karp lub dorsz - 1,5 kg Lodowata woda - 6 łyżka(i) Sól - 0,5 łyżeczka(i) Vegeta lub Jarzynka - 0,5 łyżeczka(i) Mąka ziemniaczana - 2 łyżeczka(i) Woda - 3 łyżka(i) Lodowata woda - 16 szkl. Etapy przyrządzania1
Rybę wypatroszyć, głowę odciąć wypłukać. Mięso zfiletować. Filety ułożyć na desce, skórą do dołu, usunąć błonkę brzuszną. Lewą ręką przytrzymać część ogonową, ostrym nożem zeskrobać mięso, siekać przez 3 min, dodając po łyżeczce lodowatej wody (6 łyżeczek), usuwając ości i błonkę. Mięso przełożyć do miski. Wodę wymieszać (3 łyżki) z mąką ziemniaczaną, "Jarzynką" lub "Vegetą" i solą, mieszając mięso wlewᦠwodę z mąką, mieszać około 1 min w jednym kierunku, aż powstanie jednolitaá, masa. Przykryć, wstawić do lodówki. Lodowatą wodę wlać do garnka. Uformować kulki z masy rybnej wielkości dużego orzecha włoskiego, kłaść do zimnej wody. Garnek z zawartością postawić na średnim ogniu, wolno doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu 7 -10 minut. Wybrać kulki łyżką cedzakową, wystudzić. Kulki rybne można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Proporcje: na około 32 kulki
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|