|
||||||||||
Krówki domoweKrótki opis potrawyŁatwy przepis na pyszne "ciągutki". Na osłodęPotrzebne składniki Cukier - 50 dkg Mleko - 1 l Soda - 1/4 łyżeczka(i) Masło - 10 dkg Kakao - 1 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Do garnka wsypać cukier, dodać mleko (lub mleko i słodką śmietankę), wymieszać i zagotować. Dodać sodę i mieszając gotować na małym ogniu, do momentu, gdy wylana na spodek kropla stężeje. Masę ucierać, aż przestygnie, następnie dodać masło oraz kakao lub karmel, (lub kieliszek esencjonalnego naparu kawy). Całość dokładnie utrzeć. Masę wyłożyć na natłuszczony pergamin i uformować wałek, który następnie ukośnie pokroić.
Do masy można dodać posiekane orzechy lub migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokruszone herbatniki lub biszkopty.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|