|
||||||||||
Rolada jabłkowaKrótki opis potrawyCiasto niebo w gębie. Przepis godny polecenia.Potrzebne składniki jabłka - 1 kg cukier wanliowy - 1 1/2 łyżeczka(i) cynamon - 1 1/2 łyżka(i) jaja - 4 szt. cukier - 1/2 szkl. maka pszenna - 3/4 szkl. proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i) czekolada mleczna - 5 dag śmietana 30% - 5 łyżka(i) kokos - 10 dag Etapy przyrządzania1
Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy, cynamon i mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylewamy na formę z nadzieniem jabłkowym. Wyrównujemy i wkładamy formę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Po upieczeniu (po upływie około 10 minut) formę przykrywamy ścierką i odwracamy - tak żeby na ścierce był biszkopt, a jabłka na górze. Następnie z jabłek ściągamy papier do pieczenia. Zwijamy roladę i zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę łamiemy i dodajemy do niej śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Gotową polewą polewamy roladę jabłkową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|