|
||||||||||
Kwas chlebowyKrótki opis potrawyAlkohol z chleba.Potrzebne składniki 2,5 kg chleba razowego 5 l wody 40 dag cukru 1 dag drożdży 5 dag rodzynek Etapy przyrządzania1
Wysuszamy chleb, zalewamy go wrzącą wodą i zostawiamy na 24 godziny. Przecedzamy, dodajemy cukier, drozdże , przykrywamy i jeszcze raz zostawiamy , ale teraz na 12 godzin, Plyn wlewamy do czystych butelek. Do kazdej butelki wkladamy pare rodzynek. Kwas jeden dzien trzymamy w cieple, a pozniej przenosimy go w chlodniejsze miejsce. Po okolo 3-4 dniach kwas jest gotowy.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|