|
||||||||||
Bigos z dorszaKrótki opis potrawyPotrawa dla miłośników ryb :)Potrzebne składniki Dorsz - 60 dag Kapusta cukrowa - 60 dag Cebula - 2 szt. Słonina - 3 dag Tłuszcz - 5 dag Mąka - 3 dag Grzyby - 10 dag Jabłka - 10 dag Koncentrat pomidorowy - 3 dag Sól, cukier, pieprz Etapy przyrządzania1
Dorsza oczyścić z łusek, sprawić, opłukać, odfiletować, zdjąć skórę, obrać z ości. Filety pokroić na porcje szerokości 1,5 cm. Z kręgosłupa i ości ugotować 1/2 l wywaru. Grzyby suszone opłukać, ugotować, pokroić w cienkie paseczki. Kapustę obrać ze zwiędłych liści, opłukać, cienko poszatkować, zalać 1/4 l wywaru z ryby, dodać grzyby z wywarem, obraną, pokrojoną w krążki cebulę, ugotować. Rybę posolić, oprószyć pieprzem, mąką. Obsmażyć na tłuszczu z dwóch stron, położyć na wierzchu kapusty, gotować razem 15 minut. Kapustę doprawić zasmażką przygotowaną na słoninie. Dodać jabłka opłukane, starte na tarce o drobnych otworach, włożyć koncentrat pomidorowy. Wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawać z ziemniakami.
Ryby, z których można przygotować potrawę: karp, sum lub lin.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|