Zapiekane ziemniaki - czosnkowe

Aktualna ocena: 4.33 Oceniły 3 osoby
dodany przez: timido
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

bardzo dobre i proste danie

Potrzebne składniki

• ziemniaki - 1/2 kg
• żółty ser - 25 dag
• główka czosnku
• masło - 5 g
• przyprawy: sól, pieprz ziołowy

Etapy przyrządzania

1
Obrane ziemniaki ugotować na pół twardo, a następnie pokroić w talarki. W nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry ziemniaków i ser staryty na grubych oczkach. Każdą warstwę ziemniaków oprószyć pieprzem ziołowym i posypać czosnkiem, który nalezy przecisnąć przez praskę. Ostatnią warstwę ma stanowić ser. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C do rozpuszczenia i zrumienienia sera (ok. 15 minut). Podawać w naczyniu, w którym sie piekły. Można podawać z sałatą z sosem vinegret.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (1)


Ziemniaki dobre, ale jak dla mnie zdecydowanie za dużo czosnku. Następnym razem dam znacznie mniej:)
autor: ds dodany dnia 2008-11-04 08:17:25
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: timido
timido
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (15)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher