|
||||||||||
Zapiekane ziemniaki - czosnkoweKrótki opis potrawybardzo dobre i proste daniePotrzebne składniki ziemniaki - 1/2 kg żółty ser - 25 dag główka czosnku masło - 5 g przyprawy: sól, pieprz ziołowy Etapy przyrządzania1
Obrane ziemniaki ugotować na pół twardo, a następnie pokroić w talarki. W nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry ziemniaków i ser staryty na grubych oczkach. Każdą warstwę ziemniaków oprószyć pieprzem ziołowym i posypać czosnkiem, który nalezy przecisnąć przez praskę. Ostatnią warstwę ma stanowić ser.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C do rozpuszczenia i zrumienienia sera (ok. 15 minut).
Podawać w naczyniu, w którym sie piekły.
Można podawać z sałatą z sosem vinegret.
Wasze komentarze (1)Dodaj komentarz Powrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
Ziemniaki dobre, ale jak dla mnie zdecydowanie za dużo czosnku. Następnym razem dam znacznie mniej:)
autor: ds dodany dnia 2008-11-04 08:17:25