Sachar

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: timido
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Polska
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

staropolskie danie, świetne na przeziębienie

Potrzebne składniki

• główki czosnku - 2-3
• sól
• olej lub śmietana
• ziemniaki

Etapy przyrządzania

1
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Posolić i wlać olej (najlepszy jest naturalnie tłoczony z lnianki; nie polecam zwykłego kupczego, bo ma zupełnie inny smak) lub smietnę (polecam swojską od krowy, nie ze sklepu). Ucierać wałkiem, aż składniki ładnie się połączą. Ziemniaki obrać i odgotować, ale na pół twardo. Następnie pokroić je w mniejsze kawałki i podpiec w piekarniku (lub jak moja babcia na kuchni kaflowej). Upieczone ziemniaki polać sosem czosnkowym. Najlepiej smakuje jedzone palcami;) Danie jest dość specyficzne, ostre, ale bardzo zdrowe. Najlepsze lekarstwo na przezębienie.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: timido
timido
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (15)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher