|
||||||||||
Cukinia w zalewie curryKrótki opis potrawySłodko-kwaśna cukinia o lekkim posmaku curry, wspaniały dodatek do dań głównych.Potrzebne składniki młode cukinie (zielone i żółte) - 8-10 szt. czerwona papryka - 1 szt. cebula - 1 szt. natka pietruszki - 1 szt. woda - 1,5 l cukier - 1,5 szkl. ocet - 200 ml curry - 1 op. sól - 1 łyżka(i) czosnek - 2 gorczyca - 1 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Cukinie pokroić w cienkie plastry, paprykę w krótkie paski.
Wodę zagotować z cukrem, do gotującej się wody dodać sól, pokrojony czosnek, curry i gorczycę, na koniec wlać ocet.
Do słoika na dno kłaść liść pietruszki, plaster cebuli i na przemian plastry cukinii zielone i żółte i paprykę. Całość zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki, pasteryzować 5-7 minut.
(Wychodzi ok. 8 słoików po 400ml)
Wasze komentarze (3)
pychota
pycha, korzystam z tego przepisu już od 3 lat;) autor: Anonim dodany dnia 2011-09-19 20:21:03
cukinia
wlasnie robie ten przepis. anonim- stawiasz w spizarce na polce i sobie stoi. jest zapasteryzowana autor: Anonim dodany dnia 2015-07-18 23:44:29 |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
Jak dlugo cukinia nadaje sie do spozycia?/
autor: Anonim dodany dnia 2010-08-03 21:24:43