|
||||||||||
SCHAB PIECZONY Z ZIOŁAMIKrótki opis potrawyłatwa do wykonania, bardzo smaczne danie.Potrzebne składniki schab - 1,25 kg szlotka - 3 szt. seler naciowy - 3 szt. oregano,tymianek, pieprz - po 2 łyżeczka(i) natka pietruszki - 2 łyżka(i) oliwa - 2 łyżka(i) sól Przydatne akcesoriataca żaroodporna.Etapy przyrządzania1
Mięso umyć, usunąć włókna. Szalotki obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki i pędy selera umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do natki i selera dodać oregano, tymianek, szalotki oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Płat mięsa nasączyć oliwą, obtoczyć w mieszaninie szalotki, ziół i przypraw. Odstawić na 10 minut. Mięso powinno przejść dokładnie aromatem ziół.
Następnie mięso ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika nagrzanego do tem. 240 stopni C. Pod spód położyć tacę żaroodporną. Piec przez 15 min. Potem obniżyć tem. do 180 stopni C i piec jeszcze przez 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika mięso osolić, owinąć w dwie warstwy folii aluminiowej, nakryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
Jak podawać?Schab podać pokrojony w grube plastry z dodatkiem ziemniaków i surówki. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|